1. Úvod
  2. O VÍNĚ
  3. Burčák
Burčák

 

Protože burčák je neopomenutelným meziproduktem při výrobě víně a také stálé více vyhledávaným podzimním zpestřením, chceme věnovat několik řádků o zkvašené hroznové šťávě, známé právě pod pojmem burčák.

Protože tento nápoj stále více vyhledává úctihodně početná skupina konzumentů, často se onen burčák stává, ač nedobrovolně, obětí kapitalismu a nástrojem podnikavců příjit ke snadnému výdělku. Mnoho z Vás se již "napálilo" a koupilo cosi blíže neidentifikovatelného v PET láhvi. Zákazník pak leckdy ztratí chuť tento nápoj vyhledávat, natož pít a jen při vyslovení tohoto pojmu mu běhá mráz po zádech.

Bohužel nárážíme na hrozny z dovozu, které si prošly peklem na cestě z vinohradu do plastikových kanystrů, na zředěný mošt, na již doburčenou šťávu. Samozřejmě nelze házet všechny do jednoho pytle, protože jsou hlavně vinaři, kteří své hrozny zpracovávájí pouze na víno a dováží hrozny z ciziny a dělají burčák protože to "lidé chtějí".

Z technologického hlediska je burčák částečně zkvašený hroznový mošt. Vinařský zákon č. 321/2004 Sb. ale pohlíží na burčák jako zkvašený mošt vyrobený pouze vinných hroznů sklizených na území České republice. Pokud tuto asi základní podmínku hroznový mošt nesplňuje, z hlediska terminologie vinařského zákona se nejedná o burčák, ale o částečně zkvašený mošť. Protože burčák je obchodní název, který prodává a částečně zkvašený mošť není zrejmě moc lákavý, lze se setkat s prodejci burčáku vyrobeného z hroznů z Maďarska.

 

Uskalí spojené s prodejem burčáku je hned několik:


Čerstvě vylisovaný mošt z vinných hroznů je hustý, zakalený, skladký mošt s vůní hroznů. Tento mošť je sám o sobě sladký, protože v závislosti na cukernatosti disponuje značnou zásobou přírodního cukru. Při kvašení se cukry mění v alkohol, uvolňuje se teplo a oxid uhličitý.

U nás samotný proces kvašení trvá zhruba 4 dny, poté již zásoba cukru dojde a kvašení ustane. Životnost burčáku je ale krátší - burčák je pitelný za normálních okolností v průměru 2 dny od počátku kvašení. Jsou ale techniky, jak kvašení zpomalit a tím i prodloužit životnost burčáku.

Životnost burčáku je důležité mít na paměti v případě jeho koupě mimo vinařství, kde se hrozny lisují - je potřeba vzít v úvahu také dopravu od vinaře k prodejci a v jakém stavu se mošt dopravoval!

Předpokladem vícedenního prodeje burčáku v obyčejných nádržích je přísun čerstvých hroznů a jejich následné vylisování, neboť jen tak můžete docílit prodeje kvalitního burčáku každý den, který bude stále chutnat skvěle.

Vyžádejte si informace o původu hroznů, výrobci a stáří moštu. Každý dobrý prodejce by Vám měl být schopen tyto informace podat

Nekupujte již nalahvovaný burčák, může se stát, že koupíte “zajíce v pytli”. Dobrý prodejce burčáku ho prodává v nádržích a před koupí Vám ho dá zdarma ochutnat a stočí do čistých PET lahví.

 

Doufáme, že jsme spolu s námi budete oslavovat příchod podzimu opravdu kvalitním zkvašeným moštem, který u nás na Zámku Domousnice připravujeme. Vše z našich hroznů, které jsme vypěstovali a ručně sklidili.

© 2018 Zámecké Vinařství Munzar Domousnice. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz